Automatisch oogsten en verpakken met een focus op ergonomie
Het niet verdampte water wordt ontsmet en opnieuw gebruikt
Onze WKK's zorgen voor groene energie die volledig benut wordt
Biologische oplossingen vormen de standaard tijdens het teeltproces
Momenteel worden onze tomaten geteeld op in hoogte verstelbare teeltgoten, waardoor de gewas- en oogstwerkzaamheden op een ergonomische manier kunnen uitgevoerd worden.
De geoogste tomaten worden via volautomatische karren naar de sorteer- en inpakloods getransporteerd. Daar worden de karren automatisch geledigd, waarna de lege karren zelfstandig terug de serre inrijden. Bufferbanden ledigen de volle kisten op het sorteertoestel, waarbij de tomaten gefotografeerd en gerangschikt worden op kleur, vorm en gewicht. Medewerkers keuren elke tomaat handmatig op de vereiste kwaliteit en leggen ze nadien zorgvuldig in de juiste verpakking.
De teeltgoten in onze serres hebben een tweevoudig doel. Enerzijds op ergonomische manier gewassen bewerken en oogsten, anderzijds het afvoeren van restwater.
Via ondergrondse leidingen vloeit het niet verdampte water naar een drainkelder, waar het wordt ontsmet en opnieuw aangevoerd. Daarbovenop beschikken we over een 22.000 m³ groot regenwaterbassin. Doordat het irrigatiesysteem een volledig gesloten circuit omvat vormt dit geen impact op het milieu.
In 2007 investeerden we in onze eerste warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK). Anno 2018 produceren drie WKK-centrales warmte, CO2 en 5 megawatt elektriciteit door de verbranding van gas.
De warmte en de CO2 zorgen voor het juiste groeiklimaat in de serre, de elektriciteit wordt dan weer ingezet om tijdens de winterperiode de tomatenplanten te belichten. Gedurende piekuren en tijdens de zomer leveren wij alle resterende elektriciteit door aan het openbare net, waardoor zo’n 5.500 gezinnen van elektriciteit kunnen worden voorzien.
De bestuiving van de tomatenbloemen wordt elke dag door meer dan 2.000 aardhommels uitgevoerd. Deze noeste werkers bestuiven de bloemen op het juiste moment wanneer de pollen rijp zijn. Ook voor de bestrijding van plagen doen “goede” insecten het grootste werk. De nuttige insecten onderdrukken de schadelijke, waardoor een biologisch evenwicht tussen ‘goede en slechte’ insecten wordt gecreëerd.
De voordelen van de biologische bestrijding liggen voor de hand: een zuiver product zonder chemisch residue. Bovendien is de kans op resistentie nihil, hetgeen niet het geval is bij chemische bestrijding.